Despre proiect

În județul Suceava există numeroase arii miniere abandonate, închise sau aflate în curs de reconstrucție ecologică. Cu foarte puține excepții, acestea sunt localizate în sisteme teritoriale cu potențial de dezvoltare turistic. Maniera în care este gestionată prezența lor, din punct de vedere economic, cultural şi social, interesează, în cel mai înalt grad, în primul rând, comunitățile afectate, pentru că este profund perturbată calitatea peisajelor rurale montane, ca arii de patrimoniu cultural.
Pe de altă parte, strategiile locale de dezvoltare ale spațiilor montane rurale sunt elaborate, frecvent, fără o cunoaştere prealabilă a calității deosebite a peisajelor culturale, unele dintre acestea de tipul celor de patrimoniu cultural, cum sunt cele din Șara Dornelor (Ciocăneşti şi Poiana Stampei, Șaru Dornei) sau din Obcinele Bucovinei (Fundu Moldovei, Ciumârna, Vatra Moldoviței, Ostra-Stulpicani etc). Fişele miniere au fost incluse ariilor protejate (Parcul Național Călimani) devenind astfel un spațiu de interes major pentru reconstrucțiile ecologice.
Proiectul îşi propune ca, printr-o serie de întâlniri de lucru şi a workshop-urilor să realizeze analiza geografică a 3 arii pilot din Belgia şi din Bucovina. Acestea din urmă sunt caracterizate prin peisaje culturale rurale fragile/vulnerabile fiind afectate de prezenȘa ariilor miniere abandonate (frişe miniere) şi să facă propuneri pentru conservarea lor ca arii de patrimoniu cultural conform Legii nr. 451/2002 adoptată de Parlamentul României, pentru ratificarea Convenției Europene a Peisajului, adoptată la Florența la 20 octombrie 2000.

Universitate

Suport